Sıfatlar Konu Testi - 1 (8.…
| Noktalama İşaretleri Konu Testi - 1 |
|
Yukarıdaki numaralı yerlerden hangilerine ötekilerden farklı bir noktalama işareti konmalıdır? A) I. ve II. B) II. ve III. C) III. ve IV. D) IV. ve V. E) I. ve V.
2. Şair değişir mi(I) değişirse ne kadar değişir (II) Bir şairin son şiirleri onun ilk şiirlerinden bütünüyle farklı olur mu(III) Okuyucu şairdeki değişimi destekler mi(IV) yadırgar mı(V) Yukarıdaki numaralanmış yerlerden hangilerine soru işareti konulamaz? A) I. ve II. B) I. ve IV. C) III. ve IV. D) III. ve V. E) IV. ve V.
3. Tiyatro da (I) sinema (II) resim ve müzik gibi bir okuldur (III) eğitir (IV) geliştirir kişiyi (V) insanın dünyasını genişletir. Yukarıdaki cümlede numaralanmış yerlerden hangisine bir noktalama işareti koymaya gerek yoktur? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
4. Aşağıdakilerin hangisinde virgül, farklı bir görevde kullanılmıştır? A) Başarılı, mutlu insanlardı bu kurumda çalışanlar. B) Yatmadan önce kapıyı, pencereleri kontrol ederim. C) Bodrum, eğlenme ve dinlenme merkezi, beni bekliyor. D) Kadının ince, narin elleri titremeye başladı. E) Bu güzelliği İstanbul'da, İzmir'de bulamazsınız.
5. Her kuşak(I) kendi gerçeğini kendisi bulacak(II) kendisi ortaya koyacaktır(III) bunu yaparken(IV) geçmişin önemli olduğunu unutmayacak(V) geçmişe sırt çevirmeyecektir. Yukarıdaki numaralı yerlerden hangisine ötekilerden farklı bir noktalama işareti konmalıdır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.
6. Aşağıdakilerden hangisinde iki nokta (:) yanlış kullanılmıştır? A) Atölyede çalışanlar şunları getirecektir: fırça, boya, kova. B) Yazar: "Edebiyat, yığınları etkileyecek kadar yalın olmalı." der. C) Ahmet: Bu çiçekler ne güzel! Ayşe: Ben, onları çirkin buluyorum. D) Dedemin hepimize bir sözü kalmış: Bir ağaç kesmişseniz, iki ağaç dikin. E) Etrafımızda birçok devlet vardır: Rusya ve İran bu devletlerin en büyükleridir.
7. "Roman yazmak için üç şey bilmek gerekir( ) doğayı, insanı ve dili( )" Bu cümlede boş bırakılan yerlere aşağıdakilerden hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla konmalıdır? A) (,) (...) B) (;) (.) C) (;) (...) D) (:) (.) E) (:) (...)
8. "Gölgemiz( ) her zaman önden gitmez( ) bazen sağa, bazen sola kayar( ) ama her zaman bizim görüntümüz olarak kalır." Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerin hangisinde verilen noktalama işaretleri sırasıyla konmalıdır? A) (,) (,) (!) B) (,) (,) (,) C) (,) (:) (;) D) (:) (,) (;) E) (;) (,) (,)
9. İşletme sahibinin ailesi 40-50 yıl önce göçmüş Ankara'ya(l) Ankara'nın ıssız bir bozkır olduğu yıllarda(II) Aile Rizelidir (III) Denizle, sahille iskeleyle sarmaş dolaş olmuş bir aile(IV) Kendini Ankara'da bir çöle düşmüş gibi hissetmiş(V) Yukarıdaki numaralanmış yerlerden hangilerine ötekilerden farklı bir noktalama işareti konmalıdır? A) I. ve II. B) II. ve III. C) II. ve IV. D) III. ve V. E) IV. ve V.
10. Kesme işareti (') aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğru kullanılmıştır? A) Kupayı bu yıl Trabzonlu'lar alacakmış. B) Atatürk'çü olmayı çok önemsiyor. C) Mehmet'çik sabırlı, saygılı ve yüreklidir. D) Türk'ler konuksever ve merttir. E) Uğur'un araba uğruna harcadıkları az mı? Cevaplar: 1-D 2-B 3-A 4-C 5-C 6-E 7-D 8-A 9-C 10-E Tags:
Yorumlar (0)
![]() Yorum yaz
|







1. Gece yarısını bulmuştu vakit (I) Zifiri karanlıktı ortalık (II) Bir ışık çarptı gözlerine (III) Umut vermeyecek kadar sönük bir ışık (IV) Yalnız birinin geldiğini gösteren belirti (V)


